Strobl Györgyné népi iparművész

Lakhely:   Zalakaros
Lakcím:    
Műhely címe:    
Telefon:    
Email:   sgizi@gelkanet.hu
Saját web-lap:    

 A zalakarosi „gyöngyösnecc” 
Strobl Györgyné sz. Mikovits Gizella vagyok, Zalakaroson élek. A Polgármesteri Hivatal alkalmazásában szoc.gondozóként tevékenykedem.
A Karos Táncegyüttes megalakulásával egyidőben kerültem közelebbi kapcsolatba a helyi népviselettel.
A karosi és környékbeli asszonyok viselete az 1900-as évek első évtizedeiben sokat változott, míg az 5-6 gyolcsból készült alsószoknyából, a föléje vett bársony- kasmír- szövetanyagból varrt, derekánál rakott felsőszoknyából, a hasonló anyagú rékliből, a selyem kötényből álló jelenlegi formáját elnyerte. A fejükön gyöngyösneccet és selyem vagy szövetanyagú fejkendőt viseltek.
A gyöngyösneccet a közízlés formálta, az 1930-as években volt a leglátványosabb. Jelenleg is ebben a formájában található meg. Általában kendő alatt viselték, de jeles alkalmakkor- lakodalom, bál- kendő nélkül is megjelentek az asszonyok, fejükön a gyöngyösneccel.
Szólák Vencelné, aki édesanyjától tanulta, és még viselője is e jeles darabnak, felfedte számomra a nagy titkot: hogyan lehet elkészíteni e páratlan kincset.
A bársony anyagra fűzött színes gyöngyök, a többnyire fekete selyemből készült négyes masni, a szélét díszítő fehér varrt vagy horgolt csipke adják a necc egységét. A gyöngyökből különböző virágokat „hímzek”. Így jelennek meg a „kocsikerék” virágú, a rózsás, a tulipános, a dáliás motívumok. A három fő virág között ágak, nefelejcsek, csillagok találhatók. Különböző formájú gyöngyöket használok: kásagyöngy, flitter, vágottgyöngy, rizsgyöngy.
Nem ment egészen feledésbe, hiszen szórványosan az öregek körében még fellelhető, viselik. A Karos Táncegyüttes jóvoltából a hagyományokhoz ragaszkodó fiatalabb korosztálynak is féltve őrzött kincse.
Téli estéken, szabadidőmben 1995 óta készítek gyöngyösnecceket. 1997-től rendszeresen zsűriztetek. A MMI Népi Iparművészeti Tanácsa 1999 decemberében munkáim alapján népi iparművésznek ismert el. 
Kitüntetéseim: 
·        1997. Zala élő népművészete című pályázatán emléklap
·        2000. Megyei népművészeti kiállításán emléklap
·        2000. XIII. Országos népművészeti kiállítás, viselet kategória, bronz oklevél
·        2002. Magyar Turizmus Rt. Balatoni Regionális Turisztikai Project Iroda pályázatán „Régió ajánlásával” pályázat nyertese
·        2002. Zalai Művészeti Fesztivál és Kiállítás- emléklap
·        2002. Zalakaros Közművelődéséért kitüntető díj- a településen végzett hagyományőrző tevékenységért
·        2003. Balaton Régió Tárgyalkotó Népművészeti kiállítás- Zala Megyei Közgyűlés különdíja
·        2004. XIV. Élő Népművészet Zala Megyei Tárlata- oklevél
·        2005. Zalai Művészeti Fesztivál-alkotó kategória, emléklap
·        2006. I. Nyugat-dunántúli Regionális Népművészeti kiállítás- emléklap
·        2009. II. Nyugat-dunántúli Regionális Népművészeti kiállítás- emléklap

Vállalásai:
 - egyéni, vagy csoportos kiállítás