Horváthné Császár Erzsébet   hímző, tojásdíszítő

Lakhely:   Zalabaksa
Lakcím:    
Műhely címe:    
Telefon:    
Email:    
Saját web-lap:    


 

  Szakmai önéletrajz

Zalabaksán él és alkot a tanári pálya mellett. Mint rajz szakos pedagógus, érdeklődéssel figyelte a népművészetet és 1983-ban Keszei Sándorné hatására működési engedélyt szerzett hímző népi díszítőművészeti szakkör vezetésére. Aztán az évek során továbbképzéseken, tanfolyamokon, nyári táborokban vett részt Gébárton, Velemben és Zalaegerszegen is, ahol gyarapíthatta tudását. Hímzései nagy része fehér lyukhímzés illetve azsúrozott, bújtatásos, áttört munka, de szereti az úri hímzést is, igényessége, ünnepélyessége, az öltések változatossága miatt. Pályáján már több mint harminc éve vezet kézműves szakköröket, jeles napokhoz kapcsolódó foglalkozásokat, nyári kézműves táborokat tanítványainak, és Zalabaksán több évtizede szakkörvezetőként működik. Munkája során megismertette a szakkör tagjaival a történelmi Magyarország szinte összes néprajzi tájegységének hímzéskultúráját, népművészetét. Az elkészült hímzéseket zsűriztették és részt vettek több megyei, regionális és országos kiállításon. Településükön minden évben bemutatták új alkotásainkat.

A hímzésen kívül a tojásdíszítéssel is foglalkozik. Tojásdíszítőként alkalmazza a levélrátétes technikát, a viaszolást, a karcolást, az áttörést, maratást és ezek kombinációját. Mindenféle madár tojását felhasználja munkáihoz.

Férjével együtt - aki fa-csont és tojásfaragással foglalkozik – saját portájukon létrehoztak egy Kézműves Galériát, amelyben bemutatják a látogatóknak az elkészült alkotásainkat. Munkabemutatót is tartanak az érdeklődők számára.

Vállalásai:
 - egyéni, vagy csoportos kiállítás
 - egyéni, vagy csoportos munkabemutató -
esetleg saját műhelyben, előzetes bejelentkezéssel
 - játszóház vezetés
 - szakkör vezetés