Jandl Olga      hímző Népi Iparművész

Lakhely:   Szlovénia Lendava
Lakcím:    
Műhely címe:    
Telefon:    
Email:    
Saját web-lap:    

  Szakmai önéletrajz

Édesanyjának köszönheti a kézimunka szeretetét, aki már kisiskolás korában megszerettette vele a kézműves tevékenység több műfaját is. Aztán már tanítónőként lehetőséget kapott a lendvai általános iskolában a hímző szakkör vezetésére. Amikor tudomást szerzett a Török Eta Népi iparművész szakkörvezető irányításával működő csentei hímző-kör működéséről, azonnal jelentkezett a szakkörbe. Nagy szorgalommal sajátította el a különböző hímző-technikákat, valamint a különböző tájegységek jellegzetes motívumait. Mégis leginkább szűkebb környezete Hetés hagyományait igyekezett megőrizni, feltárni és népszerűsíteni. Ebben nagy segítséget kapott későbbi segítőjétől, a lentiben élő
Dr. Baracska Károlyné hímző Népi iparművész, gyűjtőtől.

2000 óta szakkört is vezet, először a Lendvai Nyugdíjasok Egyesülete keretében működő hímző szakkört, majd 2009-től a kapcán működő szakkör vezetője.

Munkáit 1994 óta rendszeresen bemutatja kiállításokon, pályázatokon, a Muravidéken és hazája más részein is, de Magyarországon, Szlovákiában, Észtországban is ismerik munkáit.  Az 1998-as ONK-n ezüst plakettet kapott hímzéseire. Odahaza is elismerés övezi tevékenységét, hiszen 2006-ban elnyerte a Szlovén Országos Iparkamaránál a Háziipari Termék certifikátumát. 2007-ben Magyarországon megszerezte a Népi iparművész címet.

Vállalásai:
 - egyéni, vagy csoportos kiállítás
 - egyéni, vagy csoportos munkabemutató -
esetleg saját műhelyben, előzetes bejelentkezéssel
 - szakkör vezetés