Az egyesület logója

ZMNE
Zala Megyei Népművészeti Egyesület

Czibor Imre

fazekas
Népi Iparművész

Czibor Imre fazekas

Lakhely: Alsópáhok

Műhely címe: 8394 Alsópáhok, Fő utca 43

Telefon: 06-30-4-1111-22

Email: cziborimi@gmail.com

Saját weblap: https://www.facebook.com/sartekero

A fazekassággal először a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ szakkörén találkoztam 1995-ben, ahol ma is tag vagyok. Szakkörvezetőm Simon Edit.

A szakkör lehetőséget nyújtott a korongozás alapjainak elsajátításában, valamint segített a különféle technikák megismerésében (hurkatechnika, lapedény).

1997-2000-ig Barakonyi István műhelyében öntő szakmunkásként dolgoztam. A munkahelyemen alkalmam volt a korongozás gyakorlására, a munkatársaim által használt különböző díszítőtechnikák megismerésére, elsajátítására is, pl. írókázás, karcolás, rátétes díszítések. Az ott töltött idő alatt megismertem a Kárpát-medence fazekas központjait, ezek szín-és formavilágát, valamint díszítőtechnikájukat.

2000-2001-ig a Zala Megyei Népművészeti Egyesület gébárti alkotóházában intenzív fazekas tanfolyamon vettem részt, Csuti Tibor vezetésével.

Ebben az évben lettem tagja a Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek is.

A tanfolyam elvégzése óta, saját műhelyemben, Alsópáhokon dolgozom.

Kerámiáim java részét karcolással díszítjük. Ezen kívül készítünk hucul, erdélyi, és saját minták alapján is edényeket, de legkedveltebb mintáink ötletét a zalai, és a somogyi pásztorfaragások ihletik. Az edények többsége vörös agyagból készül, ami bele van mártva engóbba (kaolin). Az így kapott felületbe karcoljuk a kívánt mintákat és festjük színezett engóbbal, illetve mázzal. Az első égetés 940Co -on történik. Égetés után mázazzuk. A használati tárgyak mind ólommentes mázakkal vannak leöntve és a második égetés 1040 Co fokon történik.  Jobb minőség érdekében a használati tárgyakat – bögréket ,butellákat – 1120 illetve 1250 Co fokon égetjük.